Zagadnienia:
– Dlaczego system żywienia nie działa dla dobra człowieka? Czynniki ekonomiczne, polityczne, mentalne
– Wyczerpujące się zasoby naturalne a konieczność zwiększenia produkcji żywności w najbliższych dekadach – jak to pogodzić?
– Wpływ zmiany klimatu na produkcję żywności
– Problem marnowania żywności – w skali makro i mikro – aspekt środowiskowy, ekonomiczny i etyczny
– Nowoczesne technologie w służbie bardziej zrównoważonej produkcji żywności
– Pszczoły – sprzymierzeńcy naszego dobrostanu – co zrobić, aby je chronić?
– Hodowla alg na oceanach jako potencjał dla przemysłu spożywczego
– Ekogospodarstwa? Czy taki model wytwarzania żywności ma przyszłość w Małopolsce?
– Produkcja żywności w Małopolsce
– Ile mięsa w mięsie? Co zjadamy wraz z mięsem i jaki ma to wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu?
– Dieta przyszłości
– Weganizm – moda czy konieczność?
Stenogram - Panel 4: Jesteśmy tym, co jemy – żywność w XXI wieku
Moderator:
Maja Dutkiewicz – Radio Kraków
Wystąpienie wprowadzające:
Ewa Wachowicz
Paneliści:
Izabella Byszewska – Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego
Alicja Kowalik – Prezes Zarządu Fundacji Targ Pietruszkowy
Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pomorska Akademia Kulinarna
Marta Tomaszewska-Pielacha – Dyrektor ds. żywności i żywienia Polskiej Federacji Producentów Żywności
Ewa Wachowicz – producentka, dziennikarka telewizyjna, restauratorka i autorka licznych publikacji o tematyce kulinarnej
prof. dr hab. Iwona Wybrańska – Uniwersytet Jagielloński, Małopolskie Centrum Biotechnologii, Laboratorium Badań Genetycznych i Nutrigenomiki
Fotoreportaż z panelu - Jesteśmy tym, co jemy – żywność w XXI wieku