Konferencje Krakowskie

12 Konferencja Krakowska - Człowiek w drodze – z szacunkiem dla siebie, innych, przyrody - 2-3 grudnia 2019

Ewa Wachowicz – producentka, dziennikarka telewizyjna, restauratorka i autorka licznych publikacji o tematyce kulinarnej

Czytajmy etykiety na produktach

Ostatni panel XII Konferencji Krakowskiej rozpoczęła od słowa wstępu Ewa Wachowicz – producentka, dziennikarka telewizyjna, restauratorka i autorka licznych publikacji o tematyce kulinarnej. Ewa Wachowicz podkreśliła rolę świadomości konsumenckiej podczas dokonywania decyzji zakupowych oraz zwróciła uwagę na bisfenol A, szkodliwy składnik, który wykorzystywany jest m.in. do produkcji opakowań na żywność, np. butelek, woreczków do ryżu czy kaszy.

Ewa Wachowicz w dyskusji opowiadała się za żywieniem na bazie naturalnych składników: – Buntuję się przeciwko temu, że np. w śmietanie składnikiem jest nie tylko śmietana. Jako konsumenci musimy być świadomi, jak takie produkty powinny wyglądać, jaką powinny mieć zawartość. Nie stawiajmy na słodkie smaki, a na zdrowe. Czytajmy etykiety, wtedy producenci nie będą stosowali niechcianych dodatków typu guma arabska czy syrop glukozowo-fruktozowy.

Organizator

Województwo Małopolskie

Patronat Honorowy Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy

Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej

Patroni medialni

Telewizja Polska Kraków

Radio Kraków

Fundusze Europejskie w Małopolsce Rzeczpospolita Polska Województwo Małopolskie Unia Europejska

 

 

Konferencja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014–2020