Konferencje Krakowskie

12 Konferencja Krakowska - Człowiek w drodze – z szacunkiem dla siebie, innych, przyrody - 2-3 grudnia 2019

dr hab. prof. UW Jacek Wasilewski – Instytut Studiów Politycznych PAN

– Autorytet powinien dawać mi siłę do rozwoju. Uchwycę to od strony dziecinności, zapatrzenia w tego naszego guru. Obecnie uwaga stała się jednym z kluczowych kapitałów. Wyborcy, konsumenci pozostają na poziomie dziecięcym, bo się im słodzi – uważa dr hab. prof. UW Jacek Wasilewski z Instytutu Studiów Politycznych PAN.

Aleksander Gortat – dziennikarz radiowy i telewizyjny

Zagadnienia:

– Strach przed starością, kult piękna i młodości? – co nakręca usługi okołomedyczne?
– Fizjoterapeuta, rehabilitant, kosmetyczka – zawody przyszłości?
– Profilaktyka zdrowotna tańsza niż leczenie – czy i jak Polacy dbają o siebie?
– Polisy ubezpieczeniowe – czy dają nam poczucie bezpieczeństwa? Czy pozwalają usprawiedliwić nasz brak aktywności?
– Przemysł farmaceutyczny – interesariusz w walce o nasze zdrowie
– Suplementy diety, „dr Google” – jak leczą się Polacy?
– Uzdrowisko czy spa? W co i jak inwestować? Popularność wód termalnych i tężni sposobem na uatrakcyjnienie wsi i miasteczek
– Wzrastające zapotrzebowanie na usługi medyczne a zmiany na rynku pracy
– Co z powietrzem – kto kogo truje? Czy Małopolska wygra grę o czyste powietrze?
– Nutrigenomika – leczenie przyszłości
– Publiczna służba zdrowia – czy kiedyś pokaże ludzką twarz?
– Finansowanie świadczeń medycznych – kto płaci za leczenie Polaków?
– Choroby cywilizacyjne – zmorą człowieka XXI wieku. Czy możemy im zaradzić?
– Sztuczna inteligencja jako sposób na zwiększenie dostępności do usług medycznych

 

prof. dr hab. Tomasz Grodzicki

III panel XII Konferencji Krakowskiej wprowadzeniem nt. zdrowia rozpoczął prof. dr hab. Tomasz Grodzicki z Collegium Medicum UJ. Profesor Grodzicki przybliżył definicję zdrowia jako stanu dobrego samopoczucia fizycznego, psychicznego i społecznego oraz omówił, jakie czynniki mają na nie wpływ. Przytoczył szereg danych oraz pokrótce omówił funkcjonowanie służby zdrowia w Polsce oraz zaznaczył osobiste zdanie na temat problemów, jakich ten system od lat doświadcza. Wątki poruszone we wprowadzeniu dały początek szerszej dyskusji w gronie pozostałych panelistów.  

Wiesława Borczyk – Prezes Ogólnopolskiej Federacji Stowarzyszeń Uniwersytetów Trzeciego Wieku

– Co to są Uniwersytety Trzeciego Wieku? Są to placówki przeznaczone dla ludzi przechodzących na emeryturę, a liczba ich w Polsce sięga blisko 9 mln. Mają oni do dyspozycji jedynie 640 placówek w postaci Uniwersytetów Trzeciego Wieku, które zrzeszają ok. 115 tys osób. I tutaj jest problem tej dysproporcji. W naszym kraju dawniej mało uwagi poświęcało się osobom odchodzącym z rynku pracy. Należy stworzyć im możliwość i warunki, bo to nie jest grupa, która pójdzie walczyć, ale wciąż chcą zaplanować dalsze swoje życie – mówiła w imieniu seniorów Wiesława Borczyk, Prezes Ogólnopolskiej Federacji Stowarzyszeń Uniwersytetów Trzeciego Wieku.

dr n. med. Marzena Dubiel – Stowarzyszenie Lekarze Nadziei

Dr n. med. Marzena Dubiel ze Stowarzyszenia Lekarze Nadziei swoją wypowiedź rozpoczęła od omówienia przyczyn starzenia się i otępień oraz optymistycznego wątku zmniejszania ryzyka wystąpienia demencji. – Potencjalnie mamy wpływ na zmniejszenie demencji, która kiedyś była uznawana za pewien etap życia. Dzisiaj wiemy więcej i możemy modyfikować ryzyko zapadania na tę chorobę. Według badań można zwiększyć redukcję występowania otępienia nawet o 35 proc. poprzez zmniejszenie najczęstszych czynników jego występowania. I to jest kwestia stylu życia. 70 proc. ludzi ma świadomość, że może zredukować wystąpienie udaru, 30 proc. uważa, że może przesunąć w czasie pojawienie się choroby Alzheimera.

dr Jerzy Gryglewicz – Uczelnia Łazarskiego, Instytut Zarządzania w Ochronie Zdrowia

Specjalistą w kwestii funkcjonowania obecnego systemu służby zdrowia w dyskusji był dr Jerzy Gryglewicz z Uczelni Łazarskiego (Instytut Zarządzania w Ochronie Zdrowia). – Koordynatorem walki o zdrowie jest Minister Zdrowia, który określił priorytety walki o zdrowie. Mamy wyznaczone konkretne obszary działania, ale należałoby zacząć od edukacji dzieci. System zdrowia ma braki także na innych polach – mamy niezbilansowany system funkcjonowania szpitali, ponad 30 proc. usług medycznych finansowanych jest z prywatnych środków, bo finansowanie z publicznych pieniędzy jest nieopłacalne. Największym kłopotem są szpitale powiatowe. Wdrożenie natychmiastowych reform da szansę, aby poprawić ten system.

prof. dr hab. Renata B. Kostogrys – Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Katedra Żywienia Człowieka

– Polacy popełniają bardzo wiele błędów żywieniowych. Czy każdy z nas rozpoczął dzień od śniadania? Ile posiłków spożywamy dziennie? – pytała przewrotnie prof. dr hab. Renata B. Kostogrys z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (Katedra Żywienia Człowieka), przytaczając od razu podstawowe zasady: – Powinniśmy spożywać 3–4 posiłki dziennie, ale nie w pośpiechu. Podstawą żywienia są warzywa i owoce, w każdym posiłku powinniśmy pamiętać o warzywach. Konsekwencjami zaniedbań tych reguł są choroby, dawniej cywilizacyjne, dzisiaj zwane przewlekłymi. 

prof. dr hab. med. Jadwiga Nessler – Szpital im. Jana Pawła II, Rada Instytutu Kardiologii CM UJ

– Niewydolność serca jest końcowym etapem różnych schorzeń kardiologicznych, ale nie bierze się ona z niczego. Jest efektem wieloletnich nieprawidłowości w zakresie sposobu odżywiania się i stylu życia oraz narażaniem się na działanie czynników ryzyka, czyli zachowań prowadzących do powstawania chorób, np. miażdżycy.

Zapobieganie, czyli profilaktyka jest w tym momencie niezwykle istotna. Działania te powinny rozpoczynać się od najmłodszych lat i powinny być przenoszone na dorosłe życie – zaznaczyła prof. dr hab. n. med. Jadwiga Nessler ze Szpitala im. Jana Pawła II. 

Ewa Wachowicz – producentka, dziennikarka telewizyjna, restauratorka i autorka licznych publikacji o tematyce kulinarnej

Zagadnienia:

– Dlaczego system żywienia nie działa dla dobra człowieka? Czynniki ekonomiczne, polityczne, mentalne
– Wyczerpujące się zasoby naturalne a konieczność zwiększenia produkcji żywności w najbliższych dekadach – jak to pogodzić?
– Wpływ zmiany klimatu na produkcję żywności
– Problem marnowania żywności – w skali makro i mikro – aspekt środowiskowy, ekonomiczny i etyczny
– Nowoczesne technologie w służbie bardziej zrównoważonej produkcji żywności
– Pszczoły – sprzymierzeńcy naszego dobrostanu – co zrobić, aby je chronić?
– Hodowla alg na oceanach jako potencjał dla przemysłu spożywczego
– Ekogospodarstwa? Czy taki model wytwarzania żywności ma przyszłość w Małopolsce?
– Produkcja żywności w Małopolsce
– Ile mięsa w mięsie? Co zjadamy wraz z mięsem i jaki ma to wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu?
– Dieta przyszłości
– Weganizm – moda czy konieczność?

 

Izabella Byszewska – Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego

Ekspertem w zakresie świadomości konsumentów i jakości produktów w debacie pt. „Jesteśmy tym, co jemy – żywność w XXI wieku” była Izabella Byszewska, Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego. – Konsument ma władzę na rynku produktów, ale nie ma świadomości, wiedzy. Jednak to się zmienia i zauważamy, że konsumenci w dużych miastach zaczynają być coraz bardziej świadomi, zwłaszcza młodzi ludzie, ale także są to rodzice małych dzieci czy starsi ludzie, którzy stawiają bardziej na jakość, a nie ilość. 

Organizator

Województwo Małopolskie

Patronat Honorowy Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy

Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej

Patroni medialni

Telewizja Polska Kraków

Radio Kraków

Fundusze Europejskie w Małopolsce Rzeczpospolita Polska Województwo Małopolskie Unia Europejska

 

 

Konferencja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014–2020