Konferencje Krakowskie

12 Konferencja Krakowska - Człowiek w drodze – z szacunkiem dla siebie, innych, przyrody - 2-3 grudnia 2019

Alicja Kowalik – Prezes Zarządu Fundacji Targ Pietruszkowy

Spojrzenie na zdrowy rynek żywieniowy zaprezentowała Alicja Kowalik, Prezes Zarządu Fundacji Targ Pietruszkowy: – Konsumenci naszego targu to konsumenci świadomi, którzy analizują składy, pytają o hodowlę zwierząt, rodzaj uprawy. Taki konsument jest partnerem dla producenta do rozmowy. Takich osób jest coraz więcej i ciągle dopytują. Pojawia się od nich także informacja zwrotna odnośnie ewentualnych nieprawidłowości.   

Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pomorska Akademia Kulinarna

– Według badań najliczniejszymi odbiorcami restauracji i fastfoodów jest młodzież, która szuka taniego jedzenia. Dziś w Polsce restaurację może otworzyć każdy, kto ma wystarczające środki finansowe, ale niekoniecznie potrzebną wiedzę. Należy to zmienić. Restaurację powinny prowadzić osoby wyszkolone, z doświadczeniem w środowisku gastronomicznym, po szkołach czy kursach – zaznaczał Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pomorska Akademia Kulinarna.

Marta Tomaszewska-Pielacha – Dyrektor ds. żywności i żywienia Polskiej Federacji Producentów Żywności

– To, co nabywają konsumenci, kształtuje rynek żywnościowy i daje rozwój przemysłowi w konkretnym kierunku. Cały rynek żywnościowy kształtujemy naszymi potrzebami.

Polscy konsumenci kierowali się przez długi czas ceną, co zaczyna się powoli zmieniać. Konsumenci zaczynają zwracać uwagę na inne kwestie, np. smak. Ma to plusy i minusy, ponieważ powoduje choćby tendencje do zbyt wysokiego zużycia soli, cukru czy tłuszczu – zaznaczyła Marta Tomaszewska-Pielacha, Dyrektor ds. żywności i żywienia Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Ewa Wachowicz – producentka, dziennikarka telewizyjna, restauratorka i autorka licznych publikacji o tematyce kulinarnej

Ostatni panel XII Konferencji Krakowskiej rozpoczęła od słowa wstępu Ewa Wachowicz – producentka, dziennikarka telewizyjna, restauratorka i autorka licznych publikacji o tematyce kulinarnej. Ewa Wachowicz podkreśliła rolę świadomości konsumenckiej podczas dokonywania decyzji zakupowych oraz zwróciła uwagę na bisfenol A, szkodliwy składnik, który wykorzystywany jest m.in. do produkcji opakowań na żywność, np. butelek, woreczków do ryżu czy kaszy.

prof. dr hab. Iwona Wybrańska – Uniwersytet Jagielloński, Małopolskie Centrum Biotechnologii, Laboratorium Badań Genetycznych i Nutrigenomiki

Od strony naukowej o odpowiednio zbilansowanej diecie mówiła prof. dr hab. Iwona Wybrańska z Uniwersytetu Jagiellońskiego (Małopolskiego Centrum Biotechnologii, Laboratorium Badań Genetycznych i Nutrigenomiki). – Ograniczanie czy rezygnowanie ze spożycia pewnych produktów zmniejszy zapadanie na różne choroby cywilizacyjne, ale może też powodować pewne niedobory zdrowotne. Poprawa kondycji psychicznej oraz fizycznej jest widoczna u osób stosujących zbilansowane żywienie i jest to pozytywny trend, szczególnie widoczny u młodych ludzi.   

Organizator

Województwo Małopolskie

Patronat Honorowy Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy

Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej

Patroni medialni

Telewizja Polska Kraków

Radio Kraków

Fundusze Europejskie w Małopolsce Rzeczpospolita Polska Województwo Małopolskie Unia Europejska

 

 

Konferencja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014–2020