– Polacy popełniają bardzo wiele błędów żywieniowych. Czy każdy z nas rozpoczął dzień od śniadania? Ile posiłków spożywamy dziennie? – pytała przewrotnie prof. dr hab. Renata B. Kostogrys z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (Katedra Żywienia Człowieka), przytaczając od razu podstawowe zasady: – Powinniśmy spożywać 3–4 posiłki dziennie, ale nie w pośpiechu. Podstawą żywienia są warzywa i owoce, w każdym posiłku powinniśmy pamiętać o warzywach. Konsekwencjami zaniedbań tych reguł są choroby, dawniej cywilizacyjne, dzisiaj zwane przewlekłymi.
– Jak realizujemy styl zdrowego żywienia w praktyce? Bardo niewiele poświęcamy mu uwagi. Wystarczy spojrzeć chociażby na aktywność fizyczną – w niektórych przypadkach ogranicza się do pchania wózków w supermarkecie. Znamy zasady, ale się do nich nie stosujemy – dodała profesor Kostogrys.